Založ si blog

A ešte raz Bezák

Máločo ma po páde ateistického režimu tak sklamalo ako chovanie sa Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku. Je preto viac dôvodov, ale jedným z najpádnejších je prípad odvolania arcibiskupa Bezáka.

 Tento populárny arcibiskup bol odvolaný, a dôvody jeho odvolania neboli oznámené. Keď mnohí radoví katolíci na Slovensku prosili/žiadali oznámenie týchto dôvodov, tak sa im striedavo hovorilo že pápež má právomoc odvolať arcibiskupa (čo ale nikto nespochybňoval), že cirkev nemá povinnosť takéto dôvody oznamovať (čo je poriadne arogantné a bezohľadné), alebo že dôvody sa taja kvôli ochrane arcibiskupa. 

 Tento posledný argument je úplne scestný – veď kedy vznikajú zhubné klebety: keď je všetko jasné, alebo keď sa niečo tají? A skutočne – arcibiskup Bezák už bol ohovorený z celej série previnení: od šantenia vo verejných sprchách, cez finančné delikty až po posadnutie diablom. Čoho horšieho sa ešte mohol dopustiť? A, btw, keby tam bolo niečo ešte horšie, nemali by veriaci byť na to upozornení?

 No a, samozrejme, tí čo sa k arcibiskupovi neobrátili chrbtom a pýtali sa na dôvody odvolania boli označovaní tými, čo si o sebe myslia, že sú najvernejší, za zradcov, ktorí chcú len cirkev rozbíjať.

 Nuž, cirkev býva označovaná ako matka veriacich. A teda, keď matka niečo urobí, čo jej deti nechápu a ony sa pýtajú na dôvod, tak im ona povie, že to nie je jej povinnosťou vysvetliť? Arcibiskup zas býva označovaný ako „otec“ a tak aj titulovaný „otec arcibiskup“. A teda, keď sa otcovi stane niečo zlé, tak čo majú robiť jeho synovia: snažiť sa aspoň zistiť, čo sa stalo (a pomôcť mu, ak sa dá), alebo sa mu majú obrátiť chrbtom?

 Ako toto všetko narúša vzťahy vo vnútri cirkvi musí byť každému jasné. A teraz najnovšie sa objavila informácia, alebo aspoň názor, že vo Vatikáne mali o jeho odchode „úplne iné informácie, ako bola realita“. Pravda, je to z tzv. bulvárneho zdroja, ale prinajmenšom to dobre ilustruje, ako sa v prípade tajenia skutočných dôvodov šíria zhubné špekulácie. Ešte stále nie je čas vyjsť s pravdou „na svetlo Božie“?

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159756x
Priemerná čítanosť článkov: 3550x

Autor blogu

Kategórie