Založ si blog

Naše súdnictvo – bod zlomu

Máločo je také škodlivé pre morálku národa, ako pocit, že spravodlivosť poriadne nefunguje. Keď zdravý rozum  jasne hovorí, že rozhodnutie súdu je nesprávne a že naň doplatia nevinní ľudia. Odporný je aj pocit bezmocnosti, ktorý človeka chytá, keď vidí, že sudca zrejme poškodzujúci celú spoločnosť beztrestne pokračuje vo svojej činnosti a spokojne sa vyškiera na všetkých z TV obrazovky.

 Zdá sa, že sa teraz blížime k akémusi bodu zlomu, keď buď dôjde k nejakým zásadným zmenám, alebo terajšia neuspokojivá situácia bude pokračovať. Zmeny majú byť také zásadné, že na ne bude treba zmena ústavy. Na to terajšia vládna koalícia nemá dosť hlasov a bude ich potrebovať aj od opozície. Opozícia tiež dobre vie, že reforma súdnictva je nutná, ale za svoju podporu žiada, aby koalícia podporila jej návrh zákona o rodine.

 Nuž to by bolo v poriadku – niečo za niečo a ten zákon o rodine je tiež potrebný, len pre pána kráľa sa dohodnite. Teraz nie je čas na skórovanie politických bodíkov. Akýmsi kameňom úrazu sú bezpečnostné previerky, o ktorých opozícia tvrdí, že môžu byť „zneužité voči nepohodlným sudcom“.

 Neviem si predstaviť ako. Predsa ak ten-ktorý sudca má maslo na hlave a pri previerke sa to ukáže, tak previerka splnila svoj účel: padaj – takého sudcu nechceme. A ak by sa ukázalo, že je nevinný, tak by sa to publikovalo (nejaké vykonávacie nariadenie by to mohlo prikazovať) a pre toho sudcu by to bolo verejné zadosťučinenie. Prípadne by ešte mohol dostať niečo za unuváciu…

 Sú aj iné reformy, ktoré by podstatne zlepšili fungovanie našej justície. Napríklad prieťahy počas vyšetrovania by sa nemali započítavať do vyšetrovacej doby, takže obžalovaní by sa nedostávali na slobodu z dôvodu vypršania tejto doby. Sudcovia by taktiež nemali rozhodovať o vlastných platoch a vôbec – každý súd týkajúci sa našich sudcov by mal byť súdený v zahraničí. Aj našim disciplinárnym senátom by bolo dobre sa pozrieť na zúbky. Atď.

 Toto sú však menšie, viac-menej technické veci. O tej zásadnej sa bude rozhodovať teraz. Priznám sa, že v minulosti som volieval pravicové strany. Ak to však teraz „poondejú“, s mojou podporou už nikdy nebudú môcť rátať.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159592x
Priemerná čítanosť článkov: 3546x

Autor blogu

Kategórie