Založ si blog

Poučenie z ukrajinského krízového vývoja

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom sa postupne priostruje a zdá sa, že veľa nechýba k tomu aby padli prvé výstrely. Ak teda za ne nerátame tie varovné na Kryme a tie, ktoré neboli varovné ale vražedné na Majdane.

 

Ľudia na Slovensku sa na celú krízu dívajú z rôznych hľadísk. Pre tých, ktorí vidia všade len sprisahania, je to len akousi etapou na ceste k NWO (Novému svetovému poriadku). Chaotické a vcelku slabošské habkanie tzv. západných mocností však tomu nijako nenasvedčuje.

 Bývalí (a asi aj terajší) komunisti držia palce Rusom. Asi zo zotrvačnosti, pretože terajšie Rusko, so svojimi obrovskými rozdielmi v životnej úrovni jednotlivých vrstiev / tried obyvateľstva, je od komunistického ideálu podstatne ďalej, ako napríklad Nemecko. A, BTW, proruský prezident Ukrajiny Janukovič si žil v paláci o akom sa väčšine kapitalistických vykorisťovateľov ani nesníva.

 No a nacionalisti, hnaní nevyslovenými obavami o Maďarmi obývané južné Slovensko, neochvejne hovoria o tom, že Krym musí ostať ukrajinský, lebo veď zmluvy…

 Tu by nezaškodilo si všimnúť, že jedným z prvých a každopádne najhlúpejších a najkontraproduktívnejších ťahov ukrajinského parlamentu po úteku Janukoviča, bolo obmedzenie používania ruštiny. Idiotské: „My sme vyhrali, vy ste prehrali, tak teraz čušte!“  Pritom hneď za hranicami je ruský medveď, ktorý sníva o obnovení Ruskej ríše, ktorá mimochodom bola ešte väčšia ako Sovietsky zväz.

 Ale keď by tento medveď zmluvy porušil, tak čo spravia Ukrajinci – budú vyskakovať, mávať vo vzduchu kusmi papiera a kričať: „Toto nesmiete robiť, lebo porušujete zmluvy?“ Alebo budú vyplakávať, že ich „Západné mocnosti“ zradili? Tak, ako to bola tradícia v Československu v súvislosti s Mníchovskou dohodou. Ohromne to pomáhalo!

 Ak sa tu dá dopracovať k nejakému poučeniu z krízového vývoja, tak to je, že najlepšími zárukami zachovania celistvosti štátu sú spokojne menšiny. Potom sa nie je treba ani obávať referenda. V septembri to uvidíme vo Veľkej Británii, kde podľa mňa referendum dopadne v neprospech oddelenia sa Škótska.

 A ako to teraz dopadne s Ukrajinou? Víťazom je už teraz Rusko. V najhoršom prípade dostane Krym. Je tiež možné, že Ukrajina bude rozdelená – možno pozdĺž rieky Dneper. Je na to dosť veľa dôvodov. Východná časť sa potom stane súčasťou Ruska a západná to bude ťahať s EU. Ako pre nás na zlosť, západná Ukrajina je podstatne chudobnejšia ako východná. A ako na zlosť pre tých, ktorí by chceli budovať akúsi Slovenskú ríšu, Zakarpatská Ukrajina (Podkarpatská Rus) je na západnú Ukrajinu relatívne proruská.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159855x
Priemerná čítanosť článkov: 3552x

Autor blogu

Kategórie