Založ si blog

Stvoriteľ, alebo slepé náhody

V diskusii som napísal: „Vznik a vývoj vesmíru do dnešnej formy, umožňujúcej vznik a vývoj života, napokon inteligentného života je alebo výsledkom priam nekonečne dlhej série náhod alebo napĺňaním zámeru (Stvoriteľa).“

 Ateistický diskutér to okomentoval slovami: „…podľa mňa je 13,4 miliardy rokov viac ako dosť času.“ Zrejme tým myslel, že za takú dlhú dobu aj náhody môžu viesť k vývoju od tej pôvodnej „singularity“ (ktorú mimochodom, žiadny ateista nevie opísať, len v ňu veria) do dnešného štádia vesmíru.

 Nuž, nie je tomu tak, pretože tie náhodne zmeny znovu a znovu nemuseli viesť len k akémusi zdržaniu vo vývoji, ale aj k úplnému znemožneniu vývoja do dnešnej formy.

 Dnes je všeobecne prijatá teória, že hmota na počiatku vybuchla (Veľký treskot) a po tejto explózii sa rozpínala, vznikali hmloviny, galaxie, slnečné sústavy s planétami, atď. Lenže, toto rozpínanie nemohlo byť náhodne rýchle. Podľa anglického fyzika a rádioastronóma Sira Bernarda Lowella, ak by rozpínanie sa vesmíru bolo rýchlejšie o jednu miliardtinu, všetka hmota by už teraz bola rozptýlená. Ale ak by rozpínanie sa vesmíru bolo pomalšie o jednu miliardtinu, už by hmota bola skolabovala nazad do pôvodnej masy.

 Ďalšou zaujímavou záležitosťou je elektromagnetická sila. Ak by táto sila bola menšia, záporne nabité elektróny by sa oddelili od jadier, ktoré majú kladný náboj (vďaka kladne nabitým protónom) a hmota by sa premenila na plazmu – na zmes jadier atómov a od nich oddelených elektrónov. Myslím, že táto plazma býva poriadne žeravá záležitosť.

 Ak by však elektromagnetická sila bola väčšia, elektróny by boli tak pevne pripútané k jadrám atómov, že by chemické reakcie neprebehli a molekuly by nevznikli. No a ak by táto sila bola ešte väčšia, jadrá by pritiahli elektróny a protóny by sa zmenili neutróny.  Ozaj si neviem predstaviť, ako by mohol život vzniknúť vo vesmíre pozostávajúcom zo žeravej plazmy, alebo neutrónovej hmly.

 Keď vznikli hviezdy, tlak v ich vnútri, ktorý bol dôsledkom gravitácie, spôsobil termonukleárne reakcie, ktoré sú zdrojom energie zohrievajúcej planéty. Podľa austrálskeho astrofyzika Brandona Cartera ak by gravitácia bola slabšia, tlak vo vnútri hviezd by nepostačil na začatie týchto reakcií. A ak by bola silnejšia, k týmto reakciám by došlo skôr a prebiehali by rýchlejšie –  búrlivejšie. Život hviezd by bol týmto podstatne skrátený. Ani jedna z týchto alternatív by neumožňovala život.

 Skrátka vždy, keď sa vývoj vesmíru mohol zvrtnúť smerom, ktorý by nedovoľoval vznik života, stála tam konštanta, ako semafor a vývoj usmernila. Pokiaľ viem, týchto konštánt bolo ku koncu minulého storočia známych vyše dvadsať. Ich existencia a to ako do seba zapadajú, jasne svedčí o existencii mysle a zámeru – o existencii Stvoriteľa.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159904x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie