Založ si blog

Stvoriteľ a evolúcia

Evolúcia sa často uvádza ako dôkaz toho, že Stvoriteľ neexistuje. Ukázalo sa to aj v diskusii k článku „Pokus o racionálny pohľad na Stvoriteľa“.  Pretože nemám rád dlhé príspevky, a nakoniec príspevky sú tu dĺžkovo obmedzené, čo by si vyžadovalo niekoľko pokračovaní, reagujem týmto článkom.

V spomenutom článku som napísal, že Vesmír vývojom prešiel od Veľkého tresku (ktorý sa odohral pred asi 13,8 miliardami rokov) do dnešného stavu, v ktorom môže existovať život. S týmto by nemali mať problém ani ateisti, pretože v momente Veľkého tresku vesmír celkom iste nevyzeral tak ako dnes a teda prešiel vývojom. Fakt, že dnes život existuje, zase poukazuje na to, že dnešný vesmír jeho existenciu umožňuje.

Vesmír teda tiež prešiel evolúciou. To, že sa vyvinul do stavu v akom je, bolo spôsobené sústavou konštánt, ktoré nedovolili jeho vývoj smerom nezlučiteľným so životom. Počas tejto evolúcie vesmíru pred asi 4,5 miliardami rokov vznikla naša planéta Zem a život sa na nej začal vyvíjať asi o jednu miliardu rokov neskôr.

Vývoj prebiehal, zjednodušene povedané od jednoduchého k zložitému a asi 1,85 miliardami rokov sa objavili komplexné bunky so svojimi organelami, mnohobunečné organizmy vznikli len asi pred 1,7 miliardami rokov, stavovce sa objavili asi pred 525 miliónmi rokov (ibid.), teplokrvné živočíchy vznikli asi pred 230 miliónmi rokov, prvé primáty asi pred 60 miliónmi rokov a „mitochondriálna Eva“ asi pre 200 000rokmi.  

Tu je dôležité povedať, že vývoj od jednoduchého k zložitému neprebieha len tak sám od seba a dokonca vďaka entropii aj už existujúce systémy majú tendenciu degenerovať. Ak pravda, nie sú kontrolované, alebo obohacované zvonku…

Vývoj živých organizmov je dnes pripisovaný génom, ktoré chcú v maximalizovanom počte prežívať v potomkoch terajších svojich nositeľoch. Keby sa však jednobunečné organizmy správali takýmto spôsobom, nikdy by sa neboli ďalej vyvíjali, pretože najväčší počet potomkov by bol dosiahnutý, keby celá zemeguľa bola potiahnutá vrstvou týchto jednobunkových organizmov. Ak pravda, by tieto organizmy neboli predvídali vývoj ľudstva a možné osídlenie iných planét. Nuž, toto by jednobunečné živočíchy nemohli dokázať a preto sa vyvinuli do dnešných ľudí… :), :)).

Môj názor je, že Stvoriteľ sa vo svojej dobrote rozhodol podeliť o svoju existenciu s inými inteligentnými bytosťami a preto stvoril Vesmír a určil, ako sa má vyvíjať, vrátane vývoja života (pre ktorý použil evolučný spôsob). Koľko toho určil neviem – počul som aj názor, že jediná vec, ktorú určil bol pomer hmotnosti medzi protónom a elektrónom (asi 1836:1), z ktorého potom všetko vyplynulo. Osobne si to nemyslím, pretože už na úrovni kvadratických rovníc existujú dve správne odpovede (ak x2= 4, tak x=2, ale aj -2). Myslím teda, že určil toho viac.

Odpoveď na to či a ako Stvoriteľ zasahuje do behu svojho stvorenia možno dáva kvantová mechanika, podľa ktorej pozorovateľ už svojím pozorovaním mení výsledok pozorovania. Musím sa však priznať, že kvantovú mechaniku dobre nechápem a každopádne táto otázka je už druhotná (najmä z pohľadu témy tohto článku).

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159891x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie