Založ si blog

Pár slov o Číne I.

V diskusiách pod článkami, v ktorých sa spomína Čína, sa často píše, že nesporný ekonomický rozmach Číny je dosahovaný len za cenu zbedačovania jej jednoduchých obyvateľov.

Mám podozrenie, že tak píšu ľudia, ktorí v Číne nikdy neboli a majú o nej len zaujaté informácie z druhej ruky. Navštívil som juh Číny (Hongkong a Macau), bolo to však ešte v čase, keď to boli kolónie Veľkej Británie a Portugalska, a preto tieto návštevy nemusia byť pre Čínu typické. Precestoval som však relatívne nedávno severnú Čínu od Beijingu (Pekingu) až po tibetskú Lhasu.

Samotný Peking je obrovské, čisté, fungujúce a bezpečné mesto. Do Lhasy sme išli vlakom. Táto trať je v jednom mieste aj najvyššie položenou na svete (nadmorská výška 5072m nad morom). Popri trati boli prakticky celou cestou zrejmé známky obrovskej budovateľskej aktivity – paralelne s ňou sme videli nové cesty, viadukty, tunely aj rozostavanú vodnú priehradu. Striedalo sa to len so starostlivo obrábanými poliami, ktoré pripomínali naše záhrady.

V Tibete krajina už bola pustejšia a sem-tam pripomínala obrázky z Marsu. Nadmorská výška tu však bola cez 4000 m nad morom. Tam, kde tá výška trochu poklesla, videli sme velikánske čriedy yakov. Lhasa už taká čistá nebola a miestami sa po zemi povaľovali papiere.

Ceny sú nízke. Pre zaujímavosť jedna skúsenosť z reštaurácie v Pekingu: Mali sme tam zaplatený obed a po ňom hovorili, že si môžeme dať tú slávnu pekinskú kačicu (Peking duck). Jedli ju vraj všetci známi ľudia od Gréty Garbo cez Chucka Norrisa až po Ivana Gašparoviča (tieto mená som použil len ako príklad). Je však dosť drahá, takže sa radšej osobitne spýtajú. Samozrejme sme si ju dali a v prepočte na koruny (bolo to ešte pred Eurom) nás porcia vyšla na 18 Sk (bolo to však len niekoľko plátkov).

Toto treba brať do úvahy, keď zvažujeme priemerný príjem v Číne. Každopádne sme nevideli známky nejakej biedy. Opakovane sme počuli, že pred dvadsiatimi rokmi bolo snom každého Číňana vlastniť bicykel a teraz je to auto. Myslím, že tento sen úspešne napĺňajú. A, ako som už napísal, myslím, že je správny názor, že nasledujúcim mužom, ktorý zaletí na Mesiac bude Číňan.

V článku „Pár slov o Číne II.“ sa pokúsim podať zopár politických pohľadov na Čínu.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159763x
Priemerná čítanosť článkov: 3550x

Autor blogu

Kategórie