Založ si blog

AIDS a Ebola

Tieto dve choroby majú dosť spoločného. Obidve pochádzajú z Afriky, sú to vírové choroby (na rozdiel od tých, ktoré spôsobili baktérie, na ne antibiotiká nezaberajú) a najmä – sú to smrteľné choroby.

Bolo to myslím v roku 1981, keď som pracoval v nemocnici v Sydney. Dali sme sa tam očkovať proti hepatitíde. Kolovala tam medzi zamestnancami akási šuškanda: „Dajte pozor, vakcína sa vyrába z krvi, ktorú darovali homosexuáli v New Yorku a medzi nimi sa šíri nejaká morová nákaza.“ Zaočkovať som sa dal, vďaka Pánu Bohu som AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = Syndróm získanej nedostatočnosti imunity) nedostal. V USA však do konca roku 1981 na AIDS zomrelo 121 pacientov.

Počet úmrtí „utešene“ rástol a do roku 1995 presiahol počet 50 000 pacientov. Celkový počet obetí AIDS (1981 – 2014) je dosť ťažko zistiť, skoro ako keby bol tajený, ale podľa všetkého sa blíži k číslu 40 000 000 pacientov. Asi 68 % prípadov bolo v Afrike.

Kým v Afrike vírus útočí doslova „napravo, naľavo a v prostriedku“, vo vyspelých krajinách sa šíri najmä medzi homosexuálmi. V USA v roku 2010 78% nových infekcií HIV vírusom (Human Immunodeficiency Virus = Vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti) bolo u takýchto „MSM mužov“ (Men Who Have Sex with Men = Muži, ktorí majú sex s mužmi).

Do konca roku 2011 na Slovensku 389 občanov SR malo infekciu vírusom HIV a ročne pribúda asi 50 nových prípadov. Z toho 67 % prípadov „predstavujú muži, ktorí majú (pohlavný) styk s mužmi“.

Infekcia HIV vírusom oslabuje imunitný systém človeka, ktorý napokon po opakovaných ochoreniach zomiera na nejakú „oportunistickú“ infekciu.

Ebola (Ebola= malá rieka v Kongu) sa prvýkrát objavila v roku 1976. V tom roku na ňu zomrelo 431 pacientov. V terajšej epidémii, či vlastne pandémii na ňu zatiaľ zomrelo vyše 4500 pacientov, hoci toto číslo môže byť podstatne vyššie. No a v decembri tohto roku sa očakáva 10 000 úmrtí za týždeň

Ebola, aj AIDS sa šíria „telesnými tekutinami“, Ebola sa navyše vraj môže preniesť púhym dotykom kože na kožu. Pokiaľ viem, tento názor je odvodený od zdravotnej sestry, ktorá sa neopatrne dotkla rukavicou svojej tváre. Tá rukavica však iste bola kontaminovaná a sestrička možno mala na tvári nejakú ranku. (To, že sa vôbec dotýkala svojej tváre tiež na to poukazuje.) Po dvoch až štyroch týždňoch od infikovania prepukne choroba a smrť je spôsobená krvácaním vnútorným aj vonkajším „zo všetkých otvorov“.

Šíreniu Eboly v Západnej Afrike, pravdepodobne pomáha nižšia úroveň hygieny. To, že vírus sa začal šíriť v tropickej (horúcej a vlhkej) oblasti, možno tiež na niečo poukazuje. Máme teda šťastie, že jeho hrozba prichádza práve v čase, keď sa chystáme na zimu. Každopádne, vlády by mali obmedziť cestovanie medzi západnou Afrikou a Európu, či to je už politicky korektné alebo nie.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159857x
Priemerná čítanosť článkov: 3552x

Autor blogu

Kategórie