Založ si blog

Tragédie a dobrotivosť Božia

Nedávna tragédia, pri ktorej blesk zasiahol skupinu ľudí, ktorí kráčali z omše jednu osobu zabil a niekoľko, vrátane dieťaťa zranil, vyvolala rôzne reakcie. Okrem súcitu a ľútosti sa ozvali tí, čo takéto tragédie považujú za dôkaz tvrdenia, že dobrotivý Boh neexistuje.

 

Toto tvrdenie sa skladá z dvoch časti:

  1. Že Boh neexistuje
  2. Že Boh nie je dobrotivý.

 

Čo sa týka prvého tvrdenia, myslím, že Božia existencia je jediným logickým vysvetlením vzniku vesmíru a jeho vývoja až do dnešnej formy, ktorá umožňuje vznik a vývoj života, až inteligentného života.

 

Ako je to však s Božou dobrotivosťou? Myslím, že nikto dospelý si nemyslí, že Boh je nejaký starý bradatý pán sediaci na obláčiku. Ale nemali by sme si ani myslieť, Boh je nejaká dobrácka a pritom mocná bytosť, ktorá sľúbila ľuďom beztrestnosť, bezbolestnosť atď. a potom to nedodržala.

Božiu „dobrotivosť“ treba chápať ako základnú charakteristiku jeho stvoriteľskej činnosti:

  1. Boh sa rozhodol stvoriť vesmír. Prečo? Môj názor je, že sa chcel podeliť o stav existencie s inými inteligentnými bytosťami (a preto ho stvoril tak, že sa v ňom mohol vyvinúť život – nakoniec inteligentný život).
  1. Navyše, Boh stvoril vesmír tak, že v ňom existuje možnosť dobra, čo si vyžiadalo aj možnosť zla.
  1. A hlavne, Boh sa postaral, že vcelku bude vygenerované viac dobra ako zla. Na našej úrovni to urobil tým, že dal návod na žitie – pre nás ľudí Desatoro (teraz si odmyslime to, čo k nemu za tisícročia vhodne, či nevhodne, popripájali kňazi, rabíni a imamovia). A aby sme sa pre to dobro mohli rozhodnúť, dal nám aj inteligenciu, slobodnú vôľu, zmysel pre spravodlivosť a svedomie.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159902x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie