Baby, neondejte sa!

8. januára 2014, europan, Nezaradené

V rôznych silvestrovských televíznych programoch sa po pódiu špacírovali sporo odeté mladé ženy. Toto je, samozrejme, nami mužmi vítané. Nanešťastie z roka na rok nám tieto dámy predvádzajú vychrtlejšie a vychrtlejšie údy.

 

Ja osobne nevidím nič sexy na ženskej nohe, ktorá pozostáva z vyziabnutého stehna, veľkého guľatého kolena a tenkého „maznáka“. Povedzme však, že neviem, čo je to skutočná krása. Nuž za svojho dlhého života som mal stovky kamarátov a rozprával som sa s desaťtisícami mužov a žiadny z nich mi nikdy nepovedal: „Mrkni sa na hentú ženu. Krásavica – všetky rebrá jej môžeš porátať. A všimni si, ako elegantne jej trčia lopatky…“

 Ako došlo k tomuto zoštihľovaciemu besneniu? Myslím, že je tu viacero dôvodov:

1. Dobré a pekné veci sa často ťažko dosahujú.  Mnohé ženy si z toho mylne odvodili, že to platí aj naopak a keďže sa ťažko chudne, tak to musí byť dobré a pekné ak schudnú.

 2. Prehnane tučné a prehnane chudé (povedzme nad stoštyridsať a pod štyridsať kilo) ženy sú rovnako nezdravé a nepríťažlivé. Ale kým tú chudú ľutujeme (chuderka, možno je chorá, alebo nemá na stravu), k tej tučnej sa staviame opovržlivo (prežiera sa).

 3. Mnohí z módnych návrhárov sú homosexuáli. Pre nich ideálom krásy je postava chlapčenská – bez ženských oblín. A na takéto ploché postavy navrhujú svoje modely.

 4. Svoje tu zohráva aj feminizmus. Pre feministky ideálom nie je jemná, nežná žena, ale žena, ktorá sa chová ako muž. No a, samozrejme, najchlapskejšie sa môže chovať taká žena, ktorá aj vyzerá ako chlap.

 Na „zoštíhľovaní“ mnohí zbohatli (šírením rôznych diét, v modelingu atď.) Ale oveľa početnejšie sú ženy, ktoré naň doplatili zdravím – anorexia a bulímia sú odporné diagnózy. No a my, muži, prichádzame o potešenie.

 

Ideály ženskej krasy sa však môžu meniť. Bruchatá Vestonická Venuša by dnes ozaj bola len na posmech. Venuša Milétska by pritiahla hŕbu obdivných pohľadov aj teraz. Ale má voľajaké úzke plecia – zrejme nešportovala. Čiže tam trochu rozšíriť a už máme ideál ženskej krásy taký, aký by mal dnes byť. Takže, chlapi, zatlačme trochu tým smerom – dajme ženám vedieť, čo sa nám páči. Bez ohľadu na to, čo píše moderný bulvár. A Vy, baby, neondejte sa!