Nie je všetko zlato, čo sa blyští

7. apríla 2014, europan, Nezaradené

Nedávno sa tu v súvislosti s Ruskom a Ukrajinou debatovalo o menách – jeden diskutér nadšene hovoril, že rubeľ bude krytý zlatom, iný zas pohrozil, že „pôjde dolu aj €“.

 

Cena zlata sa za posledných desať rokov asi zoštvornásobila. Mena, ktorá by ňou bola „krytá“, by teda stúpla na hodnote asi štvornásobne oproti menám zlatom nekrytým.  Pre hospodárstvo danej krajiny by to bolo zhubné – pôsobilo by to presne opačne ako devalvácia meny.

A aké sú dopady devalvácie meny na hospodárstvo? Skoro bez výnimky priaznivé:

1.  Exporty krajiny s devalvovanou menou sa stanú pre zahraničných kupcov lacnejšie. Zvýši sa teda vývoz produktov, čo povedie k zvýšeniu výroby a k zníženiu nezamestnanosti. Vláda bude míňať menej na sociálne podpory a teda bude môcť znížiť dane a odvody. Toto by malo tiež priaznivý dopad na tzv. podnikateľské prostredie.

2. Importovaný tovar  bude drahší – to povedie k zníženiu plytvania, ale aj k určitému nahradeniu dovezených tovarov domácimi produktmi (čo bude zase znamenať zvýšenie výroby, zníženie nezamestnanosti atď.)

3. Krajina sa stane atraktívnejšou pre zahraničných turistov, ktorí v nej dostanú za svoje peniaze viacej tovarov a služieb. Turisti prinášajú do krajiny peniaze a v turistickom priemysle sa zvýši zamestnanosť (vláda by mohla míňať menej na sociálne podpory atď.)

4. Pritiahne to zahraničných investorov, ktorí za svoje peniaze dosiahnu viac.

Pravda, zase zahraničné pobyty mimo Eurozóny by sa v pripade devalvácie € stali pre Slovákov drahšími – odporučil by som teda trochu zmeniť zvyky a tradičnú dovolenku na Kaymanských ostrovoch nahradiť dovolenkou na ostrovoch Kanárskych.