Ukrajina – možné riešenia

4. augusta 2014, europan, Nezaradené

Ukrajinská armáda stále silnejšie tlačí na územie východných oblastí a je zrejmé, že vojská povstalcov nie sú schopné jej tlaku odolať. Aké sú možné riešenia tejto situácie?

Najpravdepodobnejším riešením je pokračovanie tohto konfliktu „až do trpkého konca“: Ukrajinská armáda postupne obsadí všetky mestá vo východných provinciách, ako aj celú hranicu s Ruskom. Ukrajina si uchová „územnú celistvosť“ a podrží si vojnou zničené oblasti obývané Rusmi, ktorí ju budú nenávidieť. A Rusi sú majstri v partizánskej vojne…

Najnebezpečnejším riešením je vojenský zásah z Ruska. Putin nevydrží tlak verejnosti, nebude chcieť „stratiť tvár“ a pošle elitné ruské jednotky na Ukrajinu. Je isté že im ukrajinská armáda neodolá. Ale potom už nie je isté nič iba to, že svet bude na prahu 3. svetovej vojny, ktorá tentokrát bude plne nukleárna. Kde ruské jednotky potom skončia, ťažko povedať: za Donetskom, za Kyjevom, pri Poprade, alebo pod Moskvou…

A do tretice, najideálnejším riešením by bolo, keby sa vlády Ukrajiny a Ruska rozumne a čestne dohodli na okamžitom prímerí a novom referende vo východných oblastiach, ktoré by bolo medzinárodne dozorované. Referendum by odpovedalo na otázku, či tieto oblasti majú ostať súčasťou Ukrajiny, alebo sa majú stať súčasťou Ruskej federácie. Vzniknuté menšiny (či už ruská alebo ukrajinská) by potom mali dostať kultúrnu autonómiu.

Z takéhoto riešenia by každý získal. Jednoduchí ľudia by dostali to, čo potrebujú (koniec zabíjania a konečne by sa začala zvyšovať životná úroveň), Rusko by sa zase rozšírilo trochu na západ, získalo by oblasti s nerastným bohatstvom (Donbas) a preukázateľne by neopustilo svojich bratov. Nová Ukrajina by získala žírne černozeme, mala by pokoj od „Moskaľov“ a pripojila by sa k EU. Nuž a Slovensko by konečne už prestalo ležať na hranici medzi východom a západom.