Rusko-japonské paralely

17. augusta 2014, europan, Nezaradené

Uvaľovanie sankcií na Rusko, nie je nejakým novým prístupom. Sem tam bolo aplikované na malé, relatívne slabé „neposlušné“ krajiny. Tieto sa niekedy postupne podriadia, alebo zatnú zuby a radšej si to pretrpia. Sankcie boli však uvaľované aj na Japonsko pred 2. svetovou vojnou a vyprovokovali jeho vstup do vojny.

Na rozdiel od už spomenutých malých krajín Japonsko malo vyše 70 miliónov obyvateľov, hrdú minulosť a rozvíjajúce sa hospodárstvo. Nuž predstavovalo hrozbu.

V roku 1939 USA ukončili obchodnú zmluvu s Japonskom, ktorá bola podpísaná v roku 1911. V októbri 1940 americký prezident Roosevelt obmedzil vývoz železného šrotu a ocele do krajín mimo „Západnej pologule“, v júli 1941 Roosevelt zmrazil japonské aktíva v USA a o týždeň neskôr uvalil embargo na vývoz nafty a olejových produktov do Japonska. Briti a Holanďania (hm, hm!) uvalili celkové embargo na export zo svojich kolónii do Japonska.

Japonsku, ktoré má veľmi málo vlastných surovinových zdrojov, hrozila ekonomická záhuba. Rozhodlo sa zaútočiť a 07.12.1941 nasledoval Pearl Harbor, kde Japonci natrhli voľačo Američanom. Potom nasledoval japonský útok na Malajsko, kde Japonci natrhli Britom a 15.02.1942 padol Singapur. Potom Japonci natrhli kombinovanej Britskej, Holandskej, Austrálskej a Americkej flotile a 09.03.1942 sa im Holandská Indonézia vzdala. Nasledovala však námorná bitka pri atole Midway 04. – 07. 06.1942 a tam Američania natrhli Japoncom aj s úrokmi. Potom Japonci ustupovali krok za krokom a všetko vyvrcholilo nukleárnym orgazmom 06. a 09. 1945.

Pravda tu sa paralely končia a na rozdiel od Japonska Rusko má obrovské zásoby nerastných surovín. A má aj bombu. Predsa však berúc všetko do úvahy, človeka napadá, či poslednú dobu niekto sústavne nehovorí Rusku „A“ v nádeji, že Rusko to už nevydrží a povie „B“.