Založ si blog

Súrny a rastúci problém

V poslednej dobe nami otriasli prípady, v ktorých rómski výrastkovia (aspoň v jednom prípade vo veku už od desať rokov) prepadli osamelých dôchodcov, zbili ich až na okraj smrti a okradli ich o doslova smiešne sumy. A ak to nami neotriaslo, tak by malo, pretože situácia sa v tomto smere urýchlene zhoršuje a je zrejme, že politická korektnosť prináša len svoje zhubné ovocie.

 Nakoľko sa pamätám v roku 1967, priniesli slovenské mass média (ja som to počul myslím v rádiu)  informáciu, že na Spiši Rómovia (vtedy ich volali Cigánmi, ale keďže niektorých Rómov toto pomenovanie uráža, nebudem ho používať) tvoria 3% obyvateľov, ale z novorodencov v tej oblasti je až 30% rómskych. Hoci rómska kriminalita sa vtedy najčastejšie obmedzovala na tzv. lapikurkárstvo, malo to našich politikov varovať…

 Prešlo niečo vyše dvadsať rokov: doslova prebehla okupácia, normalizácia, nežná revolúcia. Naši politici mali príliš veľa roboty na to, aby riešili „rómsku otázku“. A začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia v niekoľkých obciach Rómovia tvorili viac ako 50% obyvateľov a skoro každá obec mala početnú rómsku menšinu. Nepomer v pôrodnosti rómskeho a nerómskeho obyvateľstva trval.

 Prešlo ďalších niečo vyše dvadsať rokov: doslova prebehla privatizácia, mečiarizmus, kríza. Na Slovensku teraz tvoria malí Rómovia vyše 34%  novorodencov a v ôsmych okresoch je ich nadpolovičná väčšina. A prakticky deň čo deň sa v správach dozvedáme o zločinoch spáchaných tzv. neprispôsobivými občanmi. 

 Linky na horeuvedené čísla nemám – tieto informácie sa mihli, rýchlo stíchli, ostali bez oficiálnych reakcií a znovu sa lokalizovať nedajú. Nechám na posúdenie čitateľov o čom to svedčí.

 Čo by sa malo urobiť? Nuž v prvom rade zistiť si skutočnú situáciu. Či je tu „rómska kriminalita“ a ak hej, aká je. Keď však pred nejakým časom prišiel v návrh v tomto smere, neozvali sa konštruktívne pripomienky. Namiesto nich sa ozvali ukrivdené, hysterické a skoro vždy nenávistné výkriky tých, čo nemajú žiadne realistické riešenie tejto problematiky. Nikto si nevšimol, že tí, čo ich vydávali vlastne rasisticky predpokladali, že výsledok takejto štatistiky bude pre Rómov nepriaznivý a ozvali sa z preventívnych dôvodov.

 A ako by sa táto problematika mala riešiť, ak by sa náhodou ukázalo, že kriminalita Rómov je nadpriemerne vysoká? Nuž nepatrím medzi nekritických obdivovateľov Ameriky – tá robí niečo dobre, niečo zle a v poslednom čase toho zlého bolo asi viac. Myslím však, že si v niečom zaslúži to, aby sme sa od nej poučili.

 USA v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia zápasili s nárastom kriminality medzi tou časťou svojich obyvateľov, ktorých dnes nazývame „Afroameričanmi“. USA naň medzi iným zareagovali náborom mladých čiernych mužov do policajného zboru. Malo to niekoľko kladných dopadov: znižovala sa nezamestnanosť medzi nimi, malí čierni chlapci dostali kladné vzory (namiesto šikovného zločinca statočného policajta) a samozrejme v prvom rade boli lepšie preventívne a represívne výsledky policajnej práce. Títo muži lepšie chápali problémy a mentalitu Afroameričanov a mali aj medzi nimi lepšie kontakty ako „bieli“ policajti. K tomuto všetkému by u nás ešte pribudla dôležitá schopnosť komunikácie v rodnom jazyku.

 Počul som názory, že u nás jednoducho nie je dosť mladých Rómov, ktorí by mali záujem o policajnú prácu a boli by jej aj schopní. Nuž podľa mňa každý rok by sa našlo takých dvadsať mladých rómskych mužov, ktorí by sa na to hodili – to znamená, že keby sa s ich náborom začalo hneď po roku 1989, mali by sme dnes 500 rómskych policajtov. Nech mi nikto nehovorí, že toto by nezavážilo.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159934x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie