Založ si blog

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Nedávno sa tu v súvislosti s Ruskom a Ukrajinou debatovalo o menách – jeden diskutér nadšene hovoril, že rubeľ bude krytý zlatom, iný zas pohrozil, že „pôjde dolu aj €“.

 

Cena zlata sa za posledných desať rokov asi zoštvornásobila. Mena, ktorá by ňou bola „krytá“, by teda stúpla na hodnote asi štvornásobne oproti menám zlatom nekrytým.  Pre hospodárstvo danej krajiny by to bolo zhubné – pôsobilo by to presne opačne ako devalvácia meny.

A aké sú dopady devalvácie meny na hospodárstvo? Skoro bez výnimky priaznivé:

1.  Exporty krajiny s devalvovanou menou sa stanú pre zahraničných kupcov lacnejšie. Zvýši sa teda vývoz produktov, čo povedie k zvýšeniu výroby a k zníženiu nezamestnanosti. Vláda bude míňať menej na sociálne podpory a teda bude môcť znížiť dane a odvody. Toto by malo tiež priaznivý dopad na tzv. podnikateľské prostredie.

2. Importovaný tovar  bude drahší – to povedie k zníženiu plytvania, ale aj k určitému nahradeniu dovezených tovarov domácimi produktmi (čo bude zase znamenať zvýšenie výroby, zníženie nezamestnanosti atď.)

3. Krajina sa stane atraktívnejšou pre zahraničných turistov, ktorí v nej dostanú za svoje peniaze viacej tovarov a služieb. Turisti prinášajú do krajiny peniaze a v turistickom priemysle sa zvýši zamestnanosť (vláda by mohla míňať menej na sociálne podpory atď.)

4. Pritiahne to zahraničných investorov, ktorí za svoje peniaze dosiahnu viac.

Pravda, zase zahraničné pobyty mimo Eurozóny by sa v pripade devalvácie € stali pre Slovákov drahšími – odporučil by som teda trochu zmeniť zvyky a tradičnú dovolenku na Kaymanských ostrovoch nahradiť dovolenkou na ostrovoch Kanárskych.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159814x
Priemerná čítanosť článkov: 3551x

Autor blogu

Kategórie