Založ si blog

Ukrajinsko-slovenské paralely

 Boje na Ukrajine trvajú už vyše troch mesiacov a v poslednej dobe (po uplynutí desaťdňového prímeria) sa vyostrili. Môže sa tu hovoriť o občianskej vojne, s obrovskými materiálnymi škodami a, čo je ešte horšie, s rastúcimi stratami na ľudských životoch.

 Na povrchu sa zdá, že centrálna ukrajinská vláda víťazí – jej armáda postupuje a Rusko si netrúfa zasiahnuť. Odporúčal by som však nerobiť predčasné závery. Spomeňme si, ako sa vyvíjala situácia na Kryme – tam tiež po počiatočnom nadšení na strane ruského obyvateľstva došlo k určitému akoby zaváhaniu, po ktorom však nasledovala ruská invázia.

 Či sa situácia bude opakovať, ťažko povedať. Proti Rusku stojí teraz (o niečo) rozhodnejšia Európa a silnejšia ako predtým ukrajinská armáda. Som si však istý že táto armáda by ešte stále neodolala plnému náporu armády ruskej. Čo sa však naozaj stane vie možno len Pán Boh a prezident Putin.

 Aké by však bolo ideálne riešenie tejto situácie? Nuž myslím, že vo východných oblastiach Ukrajiny by malo prebehnúť referendum, v ktorom by sa obyvatelia rozhodli o svojej budúcnosti. Toto referendum by malo byť dozorované Ruskom, Ukrajinou a EU.

 V prípade, že by väčšina obyvateľov chcela ostať súčasťou Ukrajiny malo by sa tak stať a Rusi z týchto oblastí by mali dostať kultúrnu autonómiu. A naopak – ak by väčšina obyvateľov chcela pripojenie svojej krajiny k Rusku, malo by sa tak stať a zase Ukrajinci by mali dostať kultúrnu autonómiu.

 Pravda, na Slovensku nás hneď môžu strašiť paralely medzi východnou Ukrajinou a južným Slovenskom. Tie sú skutočne pozoruhodné: Na území dnešného Slovenska existoval prvý štátny útvar Západných Slovanov (Veľkomoravská ríša – ak pravda vynecháme Samovu ríšu, ktorá bola skôr akýmsi kmeňovým zväzom). Na území dnešnej Ukrajiny bol prvý štátny útvar východných Slovanov (Kyjevská Rus).

 Územie dnešného Slovenska sa potom stalo súčasťou väčšieho štátneho útvaru, kde Vlada sídlila mimo jeho územia (Budapešť). Územie dnešnej Ukrajiny sa potom stalo súčasťou väčšieho štátneho útvaru, kde vláda sídlila mimo jej územia (Petrohrad, Moskva). So Slovákmi sa dobre nezaobchádzalo. Ani s Ukrajincami sa dobre nezaobchádzalo.

 Samostatné Slovensko má asi 7,5% národnostnú menšinu bývalého dominantného národa, prevažne na hraniciach s ním. Samostatná Ukrajina má asi 17%  národnostnú menšinu bývalého dominantného národa, prevažne na hraniciach s ním.

 A keď teda referendum, autonómia, prípadne pripojenie sa k väčšiemu susedovi v ukrajinskom prípade, prečo nie v slovenskom? Lebo Trianon? Zabudnite na to a spomeňte si na Mníchov. Jedinou skutočnou zárukou územnej celistvosti sú spokojné menšiny a k ich spokojnosti rozhodne neprispievajú urážkyrepresia.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159580x
Priemerná čítanosť článkov: 3546x

Autor blogu

Kategórie