Založ si blog

Preľudnenie! Horor! ! Hladomor! ! !

Niektorí ľudia radi čítajú (aj píšu) o blížiacich sa katastrofách. Okrem opakujúcich sa predpovedí o konci sveta, dobre tu bodujú správy o preľudnení, ktoré zákonite bude viesť k hladomorom, vojnám a pádu civilizácie.

O týchto katastrofách začal medzi prvými hovoriť Thomas Robert Malthus (1766-1834). Podľa jeho názoru obyvateľstvo malo rásť geometrickým radom, zatiaľ čo produkcia potravín aritmetickým. K ničomu inému ako ku katastrofe to nemohlo viesť.

Z jeho pochmúrnych predpovedí sa síce nič nesplnilo, ale jeho „odkaz ostal živý“ a v sedemdesiatych rokoch minulého storočia získala popularitu tzv. ZPG (Zero Population Growth) teória resp. hnutie. Veľmi sa v ňom angažoval Paul Ralph Ehrlich, ktorý bol autorom knihy „The Population Bomb“. Prvé vydanie tohto bestselleru sa začínalo pochmúrnou predpoveďou: „Zápas o živenie celého ľudstva sa skončil. V 1970-tych rokoch stovky miliónov ľudí umrú od hladu…“

V tzv. Západnom svete to vtedy viedlo k doslova hysterickým reakciám. Obzvlášť tzv. progresívni ľudia (alebo aspoň tí, čo sa za takých považovali) boli presvedčení, že hrozí vyčerpanie surovinových zdrojov, nedostatok potravy, z neho vyplývajúce hladomory a nakoniec kolaps civilizácie. Akurát sa to trochu časovo posunulo. Malo to začať prepukávať v Indii niekedy od roku 1985 a šíriť sa nezadržateľne po celej našej planéte.

Dnes vieme, že k ničomu takémuto nedošlo. Boli miestne hladomory v Afrike, avšak tieto boli vždy spojené s chaosom, občianskymi nepokojmi a vojnami. A charakteristicky k nim dochádzalo v krajinách s veľmi nízkou hustotou obyvateľstva. Dobrým príkladom tu bol Sudán s hustotou obyvateľstva menej ako 15 ľudí na km2.

India, s hustotou obyvateľstva 372 ľudí na km2, mala začať hladovať ako prvá. Nielen že v nej nedošlo k hladomorom, ale práve predvlani predbehla Thajsko a stala sa najväčším exportérom ryže na svete. Exportovala skoro 9 miliónov ton ryže.

Najhustejšie obývaným európskym štátom je Holandsko s hustotou obyvateľstva 405 ľudí na km2, ktoré má rozlohu len 41 543 km2. Táto krajina je v exporte potravín na treťom mieste na svete (za USA a Francúzskom). Vyváža potraviny za 55 miliárd USD ročne.

Čo napomáhalo šíreniu myšlienok ZPG? Nuž je tu senzácie chtivosť – noviny s titulkami: „Preľudnenie! Horor!! Hladomor!!!“ sa predávajú lepšie, ako keď titulky píšu o náraste poľnohospodárskej produkcie. Ale možno je tu aj niečo viac: Pád Gréckych antických štátov, ako aj Rímskej ríše predchádzala depopulácia (grafy 2d a 4b). Myslím, že ZPG bľabotanie malo dodávať teoretický podklad pre politiku jedného dieťaťa v Číne. A Rusko na tom tiež nie je najlepšie.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159910x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie