Založ si blog

Rusko-japonské paralely

Uvaľovanie sankcií na Rusko, nie je nejakým novým prístupom. Sem tam bolo aplikované na malé, relatívne slabé „neposlušné“ krajiny. Tieto sa niekedy postupne podriadia, alebo zatnú zuby a radšej si to pretrpia. Sankcie boli však uvaľované aj na Japonsko pred 2. svetovou vojnou a vyprovokovali jeho vstup do vojny.

Na rozdiel od už spomenutých malých krajín Japonsko malo vyše 70 miliónov obyvateľov, hrdú minulosť a rozvíjajúce sa hospodárstvo. Nuž predstavovalo hrozbu.

V roku 1939 USA ukončili obchodnú zmluvu s Japonskom, ktorá bola podpísaná v roku 1911. V októbri 1940 americký prezident Roosevelt obmedzil vývoz železného šrotu a ocele do krajín mimo „Západnej pologule“, v júli 1941 Roosevelt zmrazil japonské aktíva v USA a o týždeň neskôr uvalil embargo na vývoz nafty a olejových produktov do Japonska. Briti a Holanďania (hm, hm!) uvalili celkové embargo na export zo svojich kolónii do Japonska.

Japonsku, ktoré má veľmi málo vlastných surovinových zdrojov, hrozila ekonomická záhuba. Rozhodlo sa zaútočiť a 07.12.1941 nasledoval Pearl Harbor, kde Japonci natrhli voľačo Američanom. Potom nasledoval japonský útok na Malajsko, kde Japonci natrhli Britom a 15.02.1942 padol Singapur. Potom Japonci natrhli kombinovanej Britskej, Holandskej, Austrálskej a Americkej flotile a 09.03.1942 sa im Holandská Indonézia vzdala. Nasledovala však námorná bitka pri atole Midway 04. – 07. 06.1942 a tam Američania natrhli Japoncom aj s úrokmi. Potom Japonci ustupovali krok za krokom a všetko vyvrcholilo nukleárnym orgazmom 06. a 09. 1945.

Pravda tu sa paralely končia a na rozdiel od Japonska Rusko má obrovské zásoby nerastných surovín. A má aj bombu. Predsa však berúc všetko do úvahy, človeka napadá, či poslednú dobu niekto sústavne nehovorí Rusku „A“ v nádeji, že Rusko to už nevydrží a povie „B“.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159931x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie