Založ si blog

Netrucovať, ale vládnuť!

V týchto voľbách som, na rozdiel od predchádzajúcich, nevolil Smer.  Príčinou bolo falošné štvanie proti utečencom, ktoré vedenie Smeru rozpútalo v snahe získať voličov. Táto kampaň nevyšla a v skutočnosti Smer ešte viac oslabila, pretože nahnala hlasy do ĽSNS a SNS, nuž a časť týchto hlasov pochádzala od Smeru. Odhliadnuc od toho, ako poškodila meno Slovenska v zahraničí…

Napriek tomu Smer skončil ako ďaleko najsilnejšia strana a teda prezident ho celkom správne vyzval aby sa pokúsil zostaviť novú vládu. Smer získal pre novú vládnu koalíciu strany SNS, Most-Híd a Sieť a novú vládu zostavil. Toto všetko prebehlo podľa demokratických pravidiel. To, že sa Smeru podarilo podržať si najvplyvnejšie ministerstvá svedčí buď o šikovnosti Roberta Fica, alebo o slabosti lídrov strán novej koalície. Či v rozhovoroch došlo k vydieraniu, alebo uplácaniu, je na inú debatu.

Teraz sa však ozývajú hlasy, ktoré chcú týchto lídrov označovať za zradcov. Pripadá mi to miestami až ako by sa od nich vyžadovalo detské trucovanie. Predsa úlohou lídrov strán je snažiť sa presadiť svoj volebný program. V prípade víťazstva celý, v prípade prehry toľko, koľko sa dá vstupom do koalície dosiahnuť. Potom v novej vláde dohliadať, aby sa sľuby dodržiavali. A ak by dochádzalo k závažnému porušovaniu predvolebných sľubov a koaličných dohôd, z vlády odísť a takto si vynútiť nové voľby. K takémuto postoju a fungovaniu by sme im mali zaželať veľa úspechov.

Všetko však nebolo v poriadku v povolebnom vývoji.  Zase budem ignorovať možné podplácanie a vydieranie, o ktorých osobne nemám informácie. Mám však na mysli chovanie sa Radoslava Procházku, ktorý bol opakovane prichytený pri klamstvách. Takého špičkového politika ozaj nepotrebujeme. Bol to Ján Čarnogurský, ktorý povedal, že politik má hovoriť pravdu, ale nemôže a nemusí ju vždy povedať celú. Takže nemusí a vlastne nesmie všetko vykikiríkať, ale nemal by ani klamať a tváriť sa, že je to normálne.

No a najväčší pľuvanec do ksichtu dostali tí, čo krúžkovali Richarda Sulíka. Tento euroskeptik im ukázal, ako mu na nich záleží a odišiel do Európskeho parlamentu.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159922x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie