Založ si blog

O Eurofondoch a našej mentalite

Kedykoľvek sa na tomto diskusnom fóre  spomenú Eurofondy, vynoria sa diskutéri, ktorí im doslova nevedia prísť na meno. Podľa nich sú Eurofondy zbytočné, financujú sa z nich nepotrebné projekty, dostávame v nich podstatne menej, ako dávame, vedú ku korupcii, k mrhaniu peniazmi, atd.

Nuž Eurofondy nie sú zbytočné  a v skutočnosti financujú asi 80% našich verejných investícií v rôznych oblastiach. Bez nich mnohé naše veľké projekty by sa zastavili a rapídne by vzrástla nezamestnanosť. Náš štátny rozpočet by išiel „do kelu“ a došlo by k hospdárskej recesii.

Keď niekto povie, že dostávame menej, ako dávame, prezrádza len svoju neznalosť faktov. V skutočnosti dostávame podstatne viac, ako dávame. Často sa tu operuje tým, že síce máme dostať viac, ako dávame, ale nie sme schopní to vyčerpať (a že nevyčerpané peniaze sa vracajú „do Bruselu“). Naše čerpanie nie je najlepšie a často ho odkladáme doslova na poslednú chvíľu, ale je fakt, že drvivú väčšinu peňazí vyčerpáme. Tak je tomu aj v tomto období (2007-2013) v ktorom sme dostali tri roky navyše na čerpanie a navyše aj zvyšok už je zazmluvne.

Čo sa týka korupcie, počul resp. čítal som aj ja kadečo – dokonca aj to, že byrokracia, ktorá tu nepochybne existuje začala bujnieť až potom, ako sme my začali dostávať a rozkrádať Eurofondy a Brusel sa snažil tomuto zabrániť. Dôkazy na to nemám a ľudia zväčša nič konkrétneho nehovoria. Ťažko sa vyhnúť dojmu, že často tu ide len o JPP historky. Každopádne tí, ktorí sa tu s korupciou oháňajú, by si mali uvedomiť, že ak majú o nej informácie sú povinní informovať políciu, inak im môže hroziť väzenie až na tri roky.

Pokiaľ ide o mrhanie peňazí, treba si uvedomiť, že pri projektoch financovaných Eurofondmi ide o spolufinancovanie. Inými slovami tí, čo dostali peniaze z Eurofondov musia aj sami zložiť určité peniaze na celkové náklady a teda, keby peniaze rozhadzovali, rozhadzovali by aj svoje.

Ťažko povedať, prečo teda ľudia útočia na Eurofondy. Niektorí akiste trollujú a ich úlohou je oslabovať EU. Veď to už poznali starí Rimania: „Rozdeľuj a panuj.“ Iní zase prejavujú mentalitu našich neprispôsobivých občanov, ktorá sa dá zhrnúť do slov: „Je samozrejmé, že nám majú dávať a isté, že nám dávajú menej, ako by mali.“ No a napokon sú aj takí, ktorí sú presvedčení, že „by to bolo proti prírode, keby nás, biednych Slovákov neokrádali.“  Nech je však motivácia týchto ľudí akákoľvek, mali by sme sa my všetci držať faktov.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159927x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie