Založ si blog

Pokus o racionálny pohľad na Stvoriteľa

V rôznych diskusiách ateisti často tvrdia, že na počiatku bola akási singularita, o ktorej ale nevedia nič povedať.  Podľa mňa je dosť zvláštne, že hoci ich hlavný argument je neznámy, nevadí im to v presvedčení, že argumentujú racionálne na rozdiel od druhej strany, ktorú považujú za útočisko naivných tmárov.

 

Je však pravdou, že tí, čo sú presvedčení o existencii Stvoriteľa taktiež o ňom nič nevedia, resp. vedia len to, čo vyčítali v starých mytológiách? Podľa mňa racionálnym postupom si niektoré charakteristiky Stvoriteľa môžeme odvodiť.

 Predstavme si, že nájdeme zošit, v ktorom bude zapísaný zložitý matematický vzorec. Môžeme si povedať, že tento vzorec vznikol dôsledkom série slepých náhod – napríklad zošit spadol do polovyschnutej mláčky atramentu, ktorá ho miestami zafarbila, atrament tu a tam popresakoval cez papier a výsledkom bola séria škvŕn, ktoré sú náhodou tak pospájané, že sa dajú čítať ako číslice a písmená. Nuž a zhodou okolností tieto číslice a písmená sú tak usporiadané, že vytvárajú matematický vzorec.

 Alebo môžeme povedať, že tento vzorec napísal nejaký človek. Nuž a o ňom si môžeme odvodiť, že sa rozhodol ten vzorec napísať, že sa rozumel do matematiky, že to bol niekto schopný písať (vládal hýbať perom) atď. Existencia vzorca svedčí o existencii jeho autora, ktorého môžeme pomenovať matematik. Ktorá alternatíva (série náhod, alebo existencia autora – matematika) je racionálnejšia?

 Vznik a vývoj vesmíru od Veľkého tresku až do dnešnej podoby spôsobom, ktorý umožnil vznik života a nakoniec aj vznik inteligentného života, môžeme tiež pripísať neuveriteľne dlhej sérii šťastných náhod, alebo ho chápať ako napĺňanie zámeru Stvoriteľa.

 Nuž a o Stvoriteľovi si zase môžeme odvodiť, že sa rozhodol vesmír stvoriť (je dobrotivý), že ho vedel stvoriť (je vševedúci), že ho vládal stvoriť (je všemohúci). Existencia vesmíru svedčí o existencii jeho autora, ktorého môžeme pomenovať Stvoriteľ. Ktorá alternatíva (séria náhod, alebo existencia autora – Stvoriteľa) je racionálnejšia?

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 160812x
Priemerná čítanosť článkov: 3574x

Autor blogu

Kategórie