Založ si blog

Pokus o racionálny pohľad na Stvoriteľa

V rôznych diskusiách ateisti často tvrdia, že na počiatku bola akási singularita, o ktorej ale nevedia nič povedať.  Podľa mňa je dosť zvláštne, že hoci ich hlavný argument je neznámy, nevadí im to v presvedčení, že argumentujú racionálne na rozdiel od druhej strany, ktorú považujú za útočisko naivných tmárov.

 

Je však pravdou, že tí, čo sú presvedčení o existencii Stvoriteľa taktiež o ňom nič nevedia, resp. vedia len to, čo vyčítali v starých mytológiách? Podľa mňa racionálnym postupom si niektoré charakteristiky Stvoriteľa môžeme odvodiť.

 Predstavme si, že nájdeme zošit, v ktorom bude zapísaný zložitý matematický vzorec. Môžeme si povedať, že tento vzorec vznikol dôsledkom série slepých náhod – napríklad zošit spadol do polovyschnutej mláčky atramentu, ktorá ho miestami zafarbila, atrament tu a tam popresakoval cez papier a výsledkom bola séria škvŕn, ktoré sú náhodou tak pospájané, že sa dajú čítať ako číslice a písmená. Nuž a zhodou okolností tieto číslice a písmená sú tak usporiadané, že vytvárajú matematický vzorec.

 Alebo môžeme povedať, že tento vzorec napísal nejaký človek. Nuž a o ňom si môžeme odvodiť, že sa rozhodol ten vzorec napísať, že sa rozumel do matematiky, že to bol niekto schopný písať (vládal hýbať perom) atď. Existencia vzorca svedčí o existencii jeho autora, ktorého môžeme pomenovať matematik. Ktorá alternatíva (série náhod, alebo existencia autora – matematika) je racionálnejšia?

 Vznik a vývoj vesmíru od Veľkého tresku až do dnešnej podoby spôsobom, ktorý umožnil vznik života a nakoniec aj vznik inteligentného života, môžeme tiež pripísať neuveriteľne dlhej sérii šťastných náhod, alebo ho chápať ako napĺňanie zámeru Stvoriteľa.

 Nuž a o Stvoriteľovi si zase môžeme odvodiť, že sa rozhodol vesmír stvoriť (je dobrotivý), že ho vedel stvoriť (je vševedúci), že ho vládal stvoriť (je všemohúci). Existencia vesmíru svedčí o existencii jeho autora, ktorého môžeme pomenovať Stvoriteľ. Ktorá alternatíva (séria náhod, alebo existencia autora – Stvoriteľa) je racionálnejšia?

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159997x
Priemerná čítanosť článkov: 3555x

Autor blogu

Kategórie