Založ si blog

Utečenci – bratia v núdzi alebo paraziti?

Je to už tradíciou, že keď do nejakej krajiny prichádzajú noví ľudia – utečenci, alebo prisťahovalci, „starousadlíci“ sa na nich dívajú s podozrením. Najčastejšie ich podozrievajú z toho, že nechcú robiť a prišli sa len priživovať. Keď je však zrejmé, že tomu tak nie je, podozierajú ich naopak z toho, že prišli brať prácu.

V niektorých prípadoch je tomu tak, ale vcelku myslím, že prisťahovalci bývali svojim novým krajinám na úžitok. V súčasnosti však Európa čelí imigračnej vlne, ktorá je kvantitatívne a kvalitatívne odlišná od doterajších a predstavuje veľkú hrozbu. Pokiaľ ide o kvantitatívnu stránku veci, čísla sú jasné a niet o čom debatovať. Po kvalitatívnej stránke rozdiel v kultúre a mentalite je tiež zrejmý.

Je tu tiež zdravotné riziko. Vo svete je asi 35 miliónov ľudí nainfikovaných vírusom HIV (a vyše 39 miliónov ľudí už na túto smrteľnú a neliečiteľnú chorobu zomrelo). Najhoršia je situácia v subsaharskej Afrike, kde týmto vírusom je nakazených asi 5% dospelého obyvateľstva. Na Slovensku zatiaľ na AIDS zomrelo menej ako 100 ľudí a pravdepodobne len asi niečo vyše 40 ľudí. Asi 400 občanov Slovenska je nainfikovaných vírusom HIV, čo pri počte asi 4,4 milióna dospelákov predstavuje asi 0,01% z nich.

 

Nezabúdajme však na tri veci:

 

  1. Nejde tu o to, že „zlý Západ“ chce práve nám „chudobným Slovákom“ poslať všetkých utečencov. My máme dostať len zlomok. Masa pôjde do takzvaných „starých“ krajín EU, ktoré sú aj bohatšie.

 

  1. Podľa mňa dosť ľahko sa môže stať, že z Ukrajiny sa dovalí vlna utečencov na západ. Potom my budeme veľmi potrebovať, aby väčšinu z nich pobrali iné EU krajiny podľa nejakého kvótovania.

 

  1. Celá EU je teraz ohrozená. Možno v dôsledku chybných rozhodnutí Bruselu a impotencie Talianska a Grécka. Lenže keď horí spoločný dom, treba hasiť a nie obviňovať.

 

Čo by teda bolo treba spraviť?

 

  1. Zastaviť „tok“ utečencov. Vracať utečencov ešte z mora do Líbye. Pomôcť Líbyi, aby sa o nich vedela dočasne postarať. Po ich spätnom vylodení v Líbyi lode, ktoré ich pašovali do Európy zhabať a ak za veľa nestoja, potopiť ich. Zakročiť v krajinách pôvodu utečencov a poriadne klepnúť po prstoch diktátoríkom, ktorí tam bašujú. Ak sa niečo z tohto nebude páčiť OSN, tak nech si táto organizácia „trhne“.

 

  1. Roztriediť tých utečencov, ktorí sú už tu, v Európe. Tých, ktorým ide o život (napr. sýrski kresťania) prijať pod podmienkou, že sa budú poctivo snažiť zamestnať sa. Tých, ktorí prišli so zrejmým zámerom parazitovať, vrátiť, podobne ako tých, ktorých zachytíme ešte na mori. Toto celkom iste vytvorí „strednú vrstvu“, pri ktorých si nebudeme istí, kam patria. Týchto riešiť individuálne a humánne.

 

  1. V každom prípade bude treba dozrieť, aby utečenci nekončili v nejakých novodobých koncentrákoch. A, samozrejme, aby tí čo sú chorí, dostali náležitú liečbu.

 

Nuž a rozkývať sa musíme čo najskôr. Problém rastie zo dňa na deň.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159964x
Priemerná čítanosť článkov: 3555x

Autor blogu

Kategórie