Založ si blog

Preľudnenie! Horor! ! Hladomor! ! !

Niektorí ľudia radi čítajú (aj píšu) o blížiacich sa katastrofách. Okrem opakujúcich sa predpovedí o konci sveta, dobre tu bodujú správy o preľudnení, ktoré zákonite bude viesť k hladomorom, vojnám a pádu civilizácie.

O týchto katastrofách začal medzi prvými hovoriť Thomas Robert Malthus (1766-1834). Podľa jeho názoru obyvateľstvo malo rásť geometrickým radom, zatiaľ čo produkcia potravín aritmetickým. K ničomu inému ako ku katastrofe to nemohlo viesť.

Z jeho pochmúrnych predpovedí sa síce nič nesplnilo, ale jeho „odkaz ostal živý“ a v sedemdesiatych rokoch minulého storočia získala popularitu tzv. ZPG (Zero Population Growth) teória resp. hnutie. Veľmi sa v ňom angažoval Paul Ralph Ehrlich, ktorý bol autorom knihy „The Population Bomb“. Prvé vydanie tohto bestselleru sa začínalo pochmúrnou predpoveďou: „Zápas o živenie celého ľudstva sa skončil. V 1970-tych rokoch stovky miliónov ľudí umrú od hladu…“

V tzv. Západnom svete to vtedy viedlo k doslova hysterickým reakciám. Obzvlášť tzv. progresívni ľudia (alebo aspoň tí, čo sa za takých považovali) boli presvedčení, že hrozí vyčerpanie surovinových zdrojov, nedostatok potravy, z neho vyplývajúce hladomory a nakoniec kolaps civilizácie. Akurát sa to trochu časovo posunulo. Malo to začať prepukávať v Indii niekedy od roku 1985 a šíriť sa nezadržateľne po celej našej planéte.

Dnes vieme, že k ničomu takémuto nedošlo. Boli miestne hladomory v Afrike, avšak tieto boli vždy spojené s chaosom, občianskymi nepokojmi a vojnami. A charakteristicky k nim dochádzalo v krajinách s veľmi nízkou hustotou obyvateľstva. Dobrým príkladom tu bol Sudán s hustotou obyvateľstva menej ako 15 ľudí na km2.

India, s hustotou obyvateľstva 372 ľudí na km2, mala začať hladovať ako prvá. Nielen že v nej nedošlo k hladomorom, ale práve predvlani predbehla Thajsko a stala sa najväčším exportérom ryže na svete. Exportovala skoro 9 miliónov ton ryže.

Najhustejšie obývaným európskym štátom je Holandsko s hustotou obyvateľstva 405 ľudí na km2, ktoré má rozlohu len 41 543 km2. Táto krajina je v exporte potravín na treťom mieste na svete (za USA a Francúzskom). Vyváža potraviny za 55 miliárd USD ročne.

Čo napomáhalo šíreniu myšlienok ZPG? Nuž je tu senzácie chtivosť – noviny s titulkami: „Preľudnenie! Horor!! Hladomor!!!“ sa predávajú lepšie, ako keď titulky píšu o náraste poľnohospodárskej produkcie. Ale možno je tu aj niečo viac: Pád Gréckych antických štátov, ako aj Rímskej ríše predchádzala depopulácia (grafy 2d a 4b). Myslím, že ZPG bľabotanie malo dodávať teoretický podklad pre politiku jedného dieťaťa v Číne. A Rusko na tom tiež nie je najlepšie.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 160139x
Priemerná čítanosť článkov: 3559x

Autor blogu

Kategórie