Založ si blog

Poučenie z ukrajinského krízového vývoja

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom sa postupne priostruje a zdá sa, že veľa nechýba k tomu aby padli prvé výstrely. Ak teda za ne nerátame tie varovné na Kryme a tie, ktoré neboli varovné ale vražedné na Majdane.

 

Ľudia na Slovensku sa na celú krízu dívajú z rôznych hľadísk. Pre tých, ktorí vidia všade len sprisahania, je to len akousi etapou na ceste k NWO (Novému svetovému poriadku). Chaotické a vcelku slabošské habkanie tzv. západných mocností však tomu nijako nenasvedčuje.

 Bývalí (a asi aj terajší) komunisti držia palce Rusom. Asi zo zotrvačnosti, pretože terajšie Rusko, so svojimi obrovskými rozdielmi v životnej úrovni jednotlivých vrstiev / tried obyvateľstva, je od komunistického ideálu podstatne ďalej, ako napríklad Nemecko. A, BTW, proruský prezident Ukrajiny Janukovič si žil v paláci o akom sa väčšine kapitalistických vykorisťovateľov ani nesníva.

 No a nacionalisti, hnaní nevyslovenými obavami o Maďarmi obývané južné Slovensko, neochvejne hovoria o tom, že Krym musí ostať ukrajinský, lebo veď zmluvy…

 Tu by nezaškodilo si všimnúť, že jedným z prvých a každopádne najhlúpejších a najkontraproduktívnejších ťahov ukrajinského parlamentu po úteku Janukoviča, bolo obmedzenie používania ruštiny. Idiotské: „My sme vyhrali, vy ste prehrali, tak teraz čušte!“  Pritom hneď za hranicami je ruský medveď, ktorý sníva o obnovení Ruskej ríše, ktorá mimochodom bola ešte väčšia ako Sovietsky zväz.

 Ale keď by tento medveď zmluvy porušil, tak čo spravia Ukrajinci – budú vyskakovať, mávať vo vzduchu kusmi papiera a kričať: „Toto nesmiete robiť, lebo porušujete zmluvy?“ Alebo budú vyplakávať, že ich „Západné mocnosti“ zradili? Tak, ako to bola tradícia v Československu v súvislosti s Mníchovskou dohodou. Ohromne to pomáhalo!

 Ak sa tu dá dopracovať k nejakému poučeniu z krízového vývoja, tak to je, že najlepšími zárukami zachovania celistvosti štátu sú spokojne menšiny. Potom sa nie je treba ani obávať referenda. V septembri to uvidíme vo Veľkej Británii, kde podľa mňa referendum dopadne v neprospech oddelenia sa Škótska.

 A ako to teraz dopadne s Ukrajinou? Víťazom je už teraz Rusko. V najhoršom prípade dostane Krym. Je tiež možné, že Ukrajina bude rozdelená – možno pozdĺž rieky Dneper. Je na to dosť veľa dôvodov. Východná časť sa potom stane súčasťou Ruska a západná to bude ťahať s EU. Ako pre nás na zlosť, západná Ukrajina je podstatne chudobnejšia ako východná. A ako na zlosť pre tých, ktorí by chceli budovať akúsi Slovenskú ríšu, Zakarpatská Ukrajina (Podkarpatská Rus) je na západnú Ukrajinu relatívne proruská.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 160121x
Priemerná čítanosť článkov: 3558x

Autor blogu

Kategórie