Založ si blog

Ukrajina vs Rusko

Každému, kto číta diskusie na tomto portáli je zrejmé, že drvivá väčšina diskutujúcich je v tzv. ukrajinskej kríze na strane Ruska. Je to dosť ťažko pochopiť, pretože existujú dobré dôvody na opačný postoj.

 

Ako Rusi, tak Ukrajinci sú naši „slovanskí bratia“. Dokonca ukrajinčina je o niečo bližšia k slovenčine než ruština. Napríklad v ukrajinčine, tak ako v slovenčine, na rozdiel od ruštiny existuje zvuk „h“. V písanej forme zas Ukrajinci, tiež na rozdiel od Rusov“ majú znak „i“. A sú tu aj podobnosti v slovníku. Väčšina z nás sa však v škole učila ruštinu a preto je možné, že tento faktor veľmi nezaváži.

 Po náboženskej stránke väčšina Ukrajincov sú pravoslávni, tak ako Rusi sú, ale zase na rozdiel od Rusov, na Ukrajine je dosť veľká Gréckokatolícka cirkev, ktorá podobne ako Rímskokatolícka cirkev na Slovensku uznáva za svoju hlavu pápeža. A na Slovensku najväčšia cirkev je prave RKC.

 Myslím, že časť diskutérov sú bývalí, alebo aj terajší, komunisti a možno nejako inštinktívne (alebo sentimentálne) ich to ťahá k Moskve. Treba si však jasne povedať, že Rusko so svojimi oligarchami má od komunizmu rovnako ďaleko, ako Ukrajina.

 Možno tu hrá svoju rolu aj to, že USA podporujú vládu v Kyjeve. Nuž americká politika poslednú dobu ide mnohým na nervy. USA by sa však museli krotiť, keby im protiváhou bola silná, zjednotená Európa. Paradoxne však tí, čo nadávajú na USA jedným dychom nadávajú aj na EU.

Vedel by niekto, podľa možnosti bez osobných urážok, vysvetliť tieto paradoxy?

 Ale, aby som okrem otázok ponúkol aj niečo pozitívne: Myslím, že Ukrajina by sa mala rozdeliť – tak ako sa rozdelilo Československo. Medzi jej východom a západom sú podstatné rozdiely. Východ by sa stal časťou Ruska, stred a západ by bol samostatný a pripojil by sa k EU. Takéto rozdelenie by posilnilo Rusko, ktoré by o to viac bolo spolu s Európou schopné vyvažovať USA. EU by taktiež v konečnom dôsledku zosilnela – jej územie, aj počet obyvateľov by narástli. No a Slovensko by už nebolo na konfrontačnej čiare medzi Východom a Západom.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159752x
Priemerná čítanosť článkov: 3550x

Autor blogu

Kategórie