Založ si blog

Ukrajina, Maďari, Škóti. ..

Hneď na začiatku by som chcel jasne prehlásiť, že nie som protirusky zameraný. Myslím, že aj svetu by prospelo silné a stabilné Rusko, ktoré by spolu s EU ako aj Čínou bolo protiváhou USA. Situácia, v ktorej USA majú nepopierateľné mocenské prvenstvo nič dobré nepriniesla a postupne sa v nej rozhárajú ďalšie a ďalšie vojenské konflikty.

K mocenskej rovnováhe však nedôjde skôr, ako by sa vyriešil terajší konflikt na Ukrajine. Podľa mňa tu nijako nepomôže neustále opakovanie formuliek o Kyjevskej chunte, o Banderovcoch a o fašistoch. Sú to len čiastočne pravdivé (ak vôbec) reči a hoci asi niektorým ľuďom prinášajú emocionálne uspokojenie, neprispievajú k správnemu pochopeniu nie to ešte k riešeniu situácie na Ukrajine.

Aké sú fakty? Väčšina obyvateľov Ukrajiny, sú Ukrajinci, ktorí sú z mnohých hľadísk bližší k Slovákom, ako Rusi. Pravda na tom, kto je k Slovákom bližší sa toho veľa nezvrtne. Podstatné tu však je, že Ukrajinci nechcú byť ovládaní (ani priamo ani nepriamo) Rusmi. Potom, čo si vytrpeli za Stalinovej éry, sa im snáď ani nedá tento ich postoj zazlievať.

Je však rovnako faktom, že na východe Ukrajiny a na Kryme väčšinu obyvateľstva tvoria Rusi a títo zase nechcú byť súčasťou Ukrajiny. Referendá, ktoré tu prebehli, toto jasne potvrdili. V krajine nebude pokoj, kým sa tieto menšiny od Ukrajiny neoddelia. Krym sa už oddelil a nedá sa odškriepiť, že sa tam už nestrieľa. V prípade východnej Ukrajiny sa hovorí o akejsi samostatnej „Novoruskej republike“, ale každému je jasné, že to bude len akési prechodné štádium, ktoré bude nasledované pripojením k Ruskej federácii.

Tieto rozpory v prípade zachovania celistvosti Ukrajiny by boli ešte dlhé roky neriešiteľné a nenávisť by sa len zvyšovala. V prípade rozdelenia Ukrajiny podľa etnickej rusko-ukrajinskej hranice by sa vyriešili a bola by to tzv. win-win situácia – t. j. situácia v ktorej obe strany vyhrávajú. Rusko a Putin by nemohli byť obvinení z obrátenia sa chrbtom k svojim „rodným bratom“. Ukrajina by sa ukázala ako rozumná a racionálne sa chovajúca krajina. A obyvatelia by dostali to, čo si vyvolili. Dokonca aj Slovensko by z toho ťažilo.

Pravda na Slovensku nám hneď napadne, že by to mohlo nasadiť slovenským Maďarom chrobáka do hlavy. :), :)), :DDD. Nuž tu by sme si mali všetci uvedomiť, že najlepšou zárukou zachovania celistvosti krajiny sú spokojné menšiny: tak ako to ukázalo nedávne referendum o odtrhnutí sa Škótska od Veľkej Británie – viedlo dokonca k upevneniu jednoty UK.

Európa – ako ďalej

15.10.2016

Pred dva aj pol rokmi som tu písal o vzniku mocenských blokov vo svete. Správne som odhadol pravdepodobnosť presunu Veľkej Británie z EÚ do akéhosi anglosaského bloku. Podcenil som však rolu Ruska, ktoré napriek ťažkostiam spôsobeným sankciami stále sebavedomejšie vystupuje na svetovej scéne. Svetovým hegemónom sú nateraz USA, ktoré majú ďaleko najsilnejšiu armádu na [...]

O Brexite, paradoxoch a sankciách

25.06.2016

Výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii prekvapil a trúfam si povedať, že aj sklamal mnoho ľudí. Paradoxne medzi sklamanými sú aj tí, čo EU nenávidia – títo predpovedali tesnú porážku Brexitu a už sa tešili, že to budú môcť pripísať na vrub falšovaniu výsledkov a otĺkať každému o hlavu. Poriadne sa blamovali a zatiaľ som nevidel, že by si to bol [...]

Muselo ísť o väčšie postihnutie srdca

23.04.2016

píše sa v titulku dnešnej Pravdy. Je neuveriteľné, ako je dobabraná PR časť informácií o stave premiéra. „Rodina“ si vraj neželá aby verejnosť bola podrobnejšie informovaná. Nedá mi nespomenúť si na vtip, v ktorom manželka hovorí večer manželovi: „Mám pre teba veľmi zlú správu, ale poviem ti ju až ráno, lebo ináč by si nemohol zaspať.“ Samozrejme, [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 159924x
Priemerná čítanosť článkov: 3554x

Autor blogu

Kategórie